Tegels in de kleine badkamer

tegels kleine badkamer

Het plaatsen van kleine tegels in een kleine badkamer is niet verstandig. Kleine tegels en dus veel voegen maken het erg druk. Kies dus voor een grotere tegel. Hoe groot? En wat zijn de mogelijkheden? Hieronder geven we tips en voorbeelden voor de vloer- en wandtegels voor een kleine badkamer.

Gekalibreerde tegels

In een tegeloppervlak kunnen twee soorten tegels gebruikt worden; gerectificeerde tegels en gekalibreerde tegels. Gerectificeerde tegels lopen af aan de randen. Gekalibreerde tegels zijn daarentegen haaks afgezaagd. Hierdoor liggen de oppervlaktes van de tegels zeer dicht tegen elkaar aan en is dus voeg dus dunner. In sommige gevallen kan er zelfs voor gezorgd worden dat de voeg bijna niet zichtbaar is. Deze gekalibreerde tegels zijn dan ook ideaal voor een kleine badkamer. De tegels geven veel rust, door de dunne voegen.

Vloertegels voor een kleine badkamer

Kies in een kleine badkamer voor een kleur vloertegel die in contrast is met de wandtegel. Dit contrast zorgt namelijk voor een ruimtelijk effect waardoor de badkamer groter lijkt. Kies dus voor een donkere vloertegel en een lichte wandtegel. Voor een rustige uitstraling kun je het beste kiezen voor een vierkante vloertegel. Grote vloertegels worden steeds populairder en ook steeds groter. De volgende formaten worden tegenwoordig het meeste toegepast:

  • 30 x 30 cm
  • 45 x 45 cm
  • 60 x 60 cm
  • 75 x 75 cm
  • 90 x 90 cm
  • 100 x 100 cm

Voor een kleine badkamer is een grote vloertegel verstandig maar je moet ook opletten dat de tegel niet te groot is waardoor je veel moet afsnijden wanneer je de tegels in de badkamer gaat leggen en er dus weinig overblijft van de grote tegels. Een tegel van 30 cm x 60 cm is het meest ideaal voor een kleine badkamer. Een grote tegel die voor genoeg rust en voor een mooi patroon zorgt in de kleine badkamer.

Wandtegels voor een kleine badkamer

Natuurlijk stem je de wandtegels en vloertegels op elkaar af. In een kleine badkamer houd je daarbij rekening met het contrast. Een donkere vloertegel met een lichte wandtegel en een voegkleur die ongeveer dezelfde kleur heeft is daarbij ideaal en zorgt voor een ruimtelijk effect. Dit versterk je door te kiezen voor een wandtegel in de lengte. Zit je te denken aan kleine tegels in de badkamer of zelfs mozaïek tegels? Gebruik deze dan alleen in een klein gedeelte van de badkamer, bijvoorbeeld voor de toiletombouw, om het accent hierop te leggen en te gebruiken als eye catcher van jouw kleine badkamer.

Tip: Vloer- en wandtegels in één lijn

tegels kleine badkamer Door de vloer- en wandtegels in dezelfde lijn te plaatsen lijkt het vloeroppervlak groter. Dit is vrij simpel uit te voeren maar het effect is zeer groot. De badkamer lijkt hierdoor groter.